Te gabosh qellimisht eshte nje metodik programimi?

INTRO

Te gjith programatoret jane koshient se gabimet jane njerezore dhe jane normale edhe ne programim..
Dhe normalisht qe nuk besoj se ka programator qe nuk ka gabuar asnjehere, (perveç atyre qe thone jam programator dhe ne realitet nuk kane programuar ndonjehere) keshtu qe gabimet jane ato qe nganjehere na gjejn te papergatitur dhe nuk na lejojn “qe te ngrejme koken” ne disa raste.

Duke u afruar me problemin..

Me ato qe lexuam me siper arrisim ne perfundimin qe te gabosh eshte diçka e pashmangshme, sidomos ne programim..
Por ne fund te fundit a na e pranon njeri nje program qe nuk punon?
Kurrsesi jo, gjithsecili paguan vetem per programe te cilat perveç se jane funksionale jane edhe te testuara ne kushte stresuese, kane pasur nje projekt te sukseshem dhe nje faktor tjeter i rendesishem eshte edhe siguria e nje programi, gjithsesi mos te largohemi shume nga tema.
Pra kemi 2 gjera te thjeshta:
a) Na duhet nje program i mire , i leht dhe funksional
b) Ne nuk mund te programojm pa bere gabime (eshte diçka normale)
Atehere, si i behet tha?

Zgjidhja

Kur shohim nje gabim ai ndodh gjate proçesit te kompilimit (nese nuk perdorim eclipse dhe e shohim pa e kompiluar)
Dhe kemi 2 raste.
Ne rastin e pare kemi nje programator qe shikon nje gabim per here te pare ne jeten e vet dhe nuk e ka idene se ku mund te jete ne gjith ate kod qe ka shkruajtur, dhe se ç’fare mund te kete harruar?
Ne rastin e dyte kemi nje programator i cili e njeh gabimin , pra eshte familjarizuar me te pasi e ka hasur dhe here te tjera keshtu qe e gjen dhe e rregullon shpejt pjesen e kodit “te semure”.
Nje metod shume e mire per te perfeksionuar tekniken tone te programimit eshte te gabojm qellimisht gjate programimit per tu familjarziuar me gabimet qe mund te ndodhin gjate ketij proçesi.
Tani po vazhdojm me disa gabime tipike :)

Syntax error, insert ";" to complete BlockStatements

Ky eshte rasti tipik ku ne kemi harruar “;” pra gjate shkrimit te kodit psh:
System.out.printf(“%s\n”,” ça paskam harru”)
Kemi harruar te mbyllim
System.out.printf(“%s\n”,” ça paskam harru”);
Shohim nje gabim tjeter te zakonshem..

Syntax error on token ")", { expected after this token

Ky eshte rasti tipik kur kemi harruar { } Pra te hapim apo te mbyllim klasen dhe po te shohim vet kompilatori na sugjeron gabimin.
Ose kemi ngaterruar klasen me egzekutimin e programit,
Pra ne fjale te tjera ka shume lloje gabimesh qe mund te behen gjate programimit e nje programi por nese ne i bejm disa ne fillim me qellim dhe e dime vet se ç’fare ndryshuam ne nje te ardhme kur te shohim mesazhin e kompilatorit do e kuptojm menjehere se ku kemi gabuar dhe do te shkojm te ndyrshojm kodin tone apo edhe algoritmat.

One thought on “Te gabosh qellimisht eshte nje metodik programimi?

 1. Te gabosh do te thoja qe eshte e zakonshme per nje programator dhe jo vetem per nje qe eshte i ri ne programim por edhe per nje qe eshte profesionist i nje gjuhe te caktuar. Ne fakt gabimet ne programim mund te jene te llojeve te ndryshme mund te jene ato ne sintaks qe eshte e njejta gje si te shkruash gabim nje fjale apo te harrosh te vesh nje presje apo nje pike presje diku kur shkruan nje leter. Ne fakt puna ndryshon pak pasi nese une ketu shkruaj e zejme fjalen mir ne vend te mire lexuesi e kupton por nese ne programim une shkruaj print ne vend te printf interpretuesi nuk ma njeh dhe me thot qe ke nje gabim diku duke shkruajtur qe funksioni print nuk ekziston ne asnje nga librarite e listuara dhe programi nuk kompilohet.
  Gabime mund te kete edhe ne llogjike keto jane pak me te veshtira per tu kapur pasi programi kompilohet por rezultatet nuk jane ato qe priten. Ja nje shembull:
  if (i>1) (ne e duam me te vogel se nje, pra kemi vendosur te kunderten)

  Ne kete rast gabimi kapet lehte pasi eshte nje problem banal, ne raste te tjera mund te jete me i komplikuar
  if (i<1)(korigjimi)
  printf(“i eshte me i vogel se 1”);
  Me thene te drejten mund te lexosh sa te duash programim per nje gjuhe te caktuar por thelbi eshte praktika aty meson te programosh duke gabuar sic thote dhe arditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *