Faktoret ndikues ne performancen e nje programi

Te gjith programatoret kane nje qellim te perbashket.
Te bejn nje program funksional, sa me te shpejt me performanca te larta, pa bug-e dhe te sigurt.
Pra eshte afer perfektes apo jo šŸ˜€
Por si gjithmon Ƨ’do gje eshte relative… [PerveƧ Zotit I CILI eshte absolut dhe Ā Unik]
Atehere Ƨ’fare ben qe programi yne te kete performanc te larte?

Algoritmet dhe rreshtat e kodit
Ky eshte faktori i pare qe ndikon ne performancen e programit tone, pra nje algoritem funksional dhe i thjesht, i shoqeruar me kontorrnon e pak rrjeshtave kodi shpesh here sjell nje program te shpejt dhe funksional. (keep it sample stupid)
Pra pak rreshta kodi = pak memorje, funksionalitet maksimal, rezultati eshte shume i mire gjithashtu duhet te kujdesemi edhe per RAM-in
Algoritmet e komplikuara shume here sjellin me shume ngaterresa se sa performanc, kjo eshte per tu mbajtur mend dhe per tu zbatuar sepse ndryshe edhe nese bejm nje program funksional ai me siguri do e kete shume te veshtire te kaloj fazen stresuese.

Gjuha e zgjedhur dhe kompilatori
Ky eshte nje faktor tjeter shume i rendesishem per performancen e programit pasi ka ndryshim nese programojm ne lisp dhe programojm ne… psh ZPL dhe ndikon shume po keshtu edhe kompilatori qe perdorim pasi duhet qe kodi qe do i dergohet proƧesorit te jete sa me i “gelltitshem”

Sistemi Operativ \Kerneli \Organizimi i I\O
Ka shume ndryshim nje program i egzekutuar ne windows, dhe nje ne linux, po ashtu ne baze te kernelit dhe organizimit te Input output , menaxhimit qe ben kerneli proƧeseve pasi shpesh here ndodh (windows) qe kerneli mos te jete ne gjendje te menaxhoj proƧeset ne menyren e duhur dhe kemi krash te programeve dhe nuk eshte gjithmon fai i programeve.

Performancat Hardware
Normalisht sa me i shpejt te jete proƧesori, BUS-i, RAM, aq me shpejt do te egzekutohet informacioni qe kalohet nga shtresat e ndryshme qe prej userit deri tek ALU

Portabiliteti
Portabiliteti sjell panvaresi te programit dhe ka ardhur me ideologjine “stand alone” pra duke mos pasur nevoje per shume kerkesa, gje qe kjo mund te behet nje faktor i rendesishem per stabilietin e nje programi me madhesi te madhe, ose te ndonje platforme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *