Intro ne arkitekture

Dihet qe nuk eshte shume e dashur per programatoret , por eshte gati gati me e novojshme se vet te diturit te nje gjuhe te caktuar programimi.
Me thoni pak , ç’fare  e ben nje program qe te jete i shpejt, i vogel dhe te kryej funksionin per te cilin eshte programuar?
Me siguri do te pergjigjeni, algoritmi!
Po nje algoritem ç’fare e ben te egzekutohet?
Nje tjeter algoritem, dhe keshtu duke zbritur arrijm ne nivelin hardware, dhe arrijm tek instruksionet hardware dhe tek komponentet hardware.
Nese ne bejm nje program, dhe programi qe bejm (ne shumicen e rasteve spunon :) hahhaha) dhe ne pyesim veten pse spunon?, apo pse eshte kaq i ngadalt?..
Pergjigjet e ketyre pyetjeve jepen vetem nese dime arkitekturen e nje kompiuteri, pra menyren se si funksionon kompiuteri ne brendesi te tij.

Do te doja ta filloja me “Principin e barazise midis hardware dhe software”..
ç’fare thote ky princip?
Ky princip thote se ate qe mund ta bejm me hardware, mund ta bejme edhe me software, dhe ate qe mund ta bejme me software mund ta bejm edhe me hardware..
Dhe ne praktik eshte e vertet sepse ajo qe shkruajm ne nje gjuhe te nivelit te larte ne fund te fundit kthehet ne instruksione, “kod binar” ose me sakt inpulse elektrike te kontrolluara.
Ajo qe na meson ky princip eshte se ne mund te bejm te njejten gje, ne menyra te ndryshme, por na takon ne te zgjedhim pastaj se cila esthe menyra e duhur :)

Keni degjuar ndonje here per “alrgorithm infeasible” .. Jane ata algoritmat shume kompleks saqe nuk mund te implementohen dot dhe programi yne nuk funksionon. :(
Pikerisht, ketu hyn roli themelor dhe me se i domosdoshem i arkitektures dhe ndertimit te nje kompiuteri sepse nuk ka rendesi se sa i fuqishem eshte nje kompiuter, algoritmi yne nuk do te punoje, apo do te ngadalsoj shume egzekutimin e programit, atehere ç’fare duhet te bejme?
DUHET TA SHOHIM PROGRAMIN NE KENDVESHTRIMIN E KOMPIUTERIT

Dhe qe ta bejm kete duhet te llogjikojm si nje kompiuter, dhe qe te llogjikojm si nje kompiuter duhet te njohim ne menyre te perkryer se si funksionon nje kompiuter dhe si eshte i ndertuar ai.
Mire.

Mbasi kemi kuptuar rendesine e asaj per ç’fare po flasim po e mbyll kete intro te shkurter duke ja lene vendin temave passardhese.