A egziston fundi i ligjit te Gordon Moore?

Ne 1965 u tha publikisht diçka..
“The density of transistors in an integrated circuit will double every year.”
Densiteti i tranzitoreve ne cirkuitet e integruara do te dyfishohet ç’do vit..
Dhe qe prej asaj kohe ky eshte quajtur ligji i Moore.
Eshte e vertet, sot ç’do gjashte muaj fuqia e proçesoreve zmadhohet dhe numri i tranzistoreve rritet..
Sot po jetojm nje kohe ku kjo fuqi dyfishohet ç’do gjashte muaj.. E habitshme apo jo?
Ja grafiku i Moore..


Dhe siç e shohim ne grafik, rritja eshte me ritem galopant.
Le te shohim arkitekturen e itanium 2

Tek tema e meparshme folem per L3 Cache, ja pra ky eshte nje proçesor qe ka L3 cache.. dhe Intel po perpiqet qe pak nga pak te heqi nga tregu Dual Core  siç ndodhi me Pentium..
Siç e dime nga pikpamja shkencore, nese nje pohim ngelet i vertet per shume kohe atehere ai quhet LIGJ (ligjet fizike, kimike, matematikore etj), por nese ky pohim nuk vertetohet por thjesht mbetet nje pohim atehere quhet teori.
A egziston fundi i ligjit te Gordon Moore (co fouder i Intel corporation) ?
Ne 13 prill 2005 vet Gordon Moore pohoi se vet natyra e ketyre fenomeneve eksponenciale eshte qe kur i shtyn me teper ndodh nje katastrof..
Pra ligji i jetes qe ç’do gje ka fillim dhe mbarim. Ashtu siç edhe ne njerezit lindim dhe vdesim, apo mjetet qe perdorim (makinat zevendesohen me te reja etj) gjallesat e keshtu me rradhe.. deri tek yjet..
Mendohet se ky ligj mund te kete fundin e tij mbas 20 vjetesh ku tranzistoret do kene arritur limitin e njohur sot me emrin atom.
Pra tranzistor me madhesine e atomit dhe proçesor me 30 bilion tranzistor..
Por a do te jete limiti i atomit deri atehere, dhe a mund te drejtohet ne nje drejtim tjeter ky zhvillim eksponencial i shfrenuar?
Keto ja leme zbulimeve te ardhshme te kohes..