Si te ndertojm nje rrjet LAN

Ne kete teme te shkurter, mbasi kemi pare disa koncepte te rrjetit do te shohim se sa e thjeshte eshte te ndertojm nje LAN, per kete na duhet:

2 ose me shume kompiutera te paisur me Kart Ethernet, kablla etherneti si dhe  switch, ose ndonje router eshte akoma me i preferueshem.. Sot shumicen e ketyre aparaturave i kemi ne shtepi, psh nuk besoj se ka ndonjeri ne shtepi ndonje kompiuter pa pjesen ku futet kavoja LAN, dhe nje sked Etherneti. Nese prisni shume rreshta gaboheni, per te ndertuar nje LAN eshte shume thjesht, dhe ne do te trajtojm ate “me te thjeshtin” ndersa per ta menaxhuar zakonisht duhet nje Linux ne mes te gjullurdis, dhe gjithmon varet se ç’fare sherbimesh do ofrojm. Keshtu qe fillojm nga puna, kemi 2 kompiutera, 2 kablla dhe 1 router te futur ne prizen e korentit dhe te ndezur, GJEJA e pare qe bejm eshte qe te lidhim kompiuterat me ruterin me ane te kabllave qe kemi, dhe ruteri do u japi nje adres IP qe ne momentin e pare te lidhjes dhe psh kompiuterin qe e kemi futur te parin do i jepet nje ip e tipit 192.168.1.100 kurse i dyti do te marri 192.168.1.101 . Ruterin do e shohim qe ka vende ku futen kavot ethernet. Persa  perket formave te rrjeteve LAN psh yll apo unaz e keshtu me radhe duhet te flasim edhe per administrimin e nje rrjeti LAN, dhe do te dilnim nga niveli Fillestare dhe nga kategoria Mini Tutoriale Shqiptare :), gjithsesi kjo teme eshte per te kuptuar se sa e thjeshte eshte sot te lidhesh 2 kompiutera me njeri-tjetrin, perkundrazi dikush ka thene se eshte veshtire te mos i lidhesh 2 kompiutera me njeri-tjetrin.