Orientohu me Informatiken Shqiptare

Faqe Orientimi me Informacione te Rendesishme

AlbanianWizard nuk eshte nje faqe si gjithe te tjerat, si nga tematika, dizajni (i zgjedhur per te krijuar nje ambjent perfekt per lexim e jo pemen e vitit te ri) , objektivat dhe ndihma qe u ofron lexuesve te saj :)
Siç e keni vene re, temat qe trajtohen jane tema nga me te ndryshmet qe shume prej jush nuk i kuptojn, (po me ty e kam)  dhe ne nuk duam qe te mos i kuptoni pasi eshte kunder objektivit te AlbanianWizard i cili eshte: “Per nje Shqiperi te Ditur”. Keshtu qe:
Vendosem qe ti ndajm temat ne kategori sipas nivelit te veshtiresise ne menyre qe gjithsecili te di se ku te drejtohet per te lexuar , dhe mbasi e ndjen veten se ka perfituar mjaft atehere te kaloj ne nje nivel tjeter.

Nivelet e Lexuesve

Niveli Baze eshte per ata qe nuk ja kane idene informatikes dhe kompiuterit, pra jane totalisht te rinj dhe kerkojn informacione baze mbi perdorimin ditor te kompiuterit, ketu mund te gjeni zgjidhjen e shume problemeve tuaja me nje fjalor te kuptueshem, tema te shkurtra te shoqeruara me figura, skema apo dhe video.

Niveli Mesatar i cili eshte per ata qe dine diçka nga informatika, nuk them shume por e kane nje koncept se ç’fare eshte kompiuteri, perdorin pa problem browserat , hapin emailin, perdorin programet e chatit, dine te kontrollojn ne google, e kane idene se ç’fare eshte networku, koncepte baze mbi programimin.

I’m a cool Nerd eshte per studentet  e informatikes, te apasionuarit per persona qe ja kane idene informatikes ne pergjithesi dhe nuk kane veshtiresi per te kuptuar terminologjine perkatese.

MutherFhacker – do not Enter 😛 [per qejfin tone 😀 pakices ]

Kjo ndarje nuk vlen vetem per temat e Arkitektures dhe Assembly, pasi aty normalisht vihet metri per ata qe jane IT apo studjojn IT-n.

Nuk gjeta ate qe po kerkoja

Kjo nuk ndodh shpesh, por ne raste te tilla ne mund tju vijm ne ndihme ne nje kohe te shkurter. Mjafton te dergoni nje adrese email tek adresa ime email Me dergo email me temen qe kerkon (pershkruaje mire) dhe ne do ta postojm ate ne blog.
Kjo sigurisht mbasi ke perdorur boksin “Kerko” qe eshte ne fund te faqes. Navigimi eshte i thjesht, mund te lexoni ne baze te Etiketave, Arkivit, Autorit, Komenteve etj. Mos harroni te qendroni te abonuar, mjafton te klikoni ketu tek feed dhe do te lajmeroheni sapo te postohet nje teme e re ne AlbanianWizard.

Nese ka paqartesi, kerkesa, sugjerime .. Komentet ne kete faqe jane hapur keshtu qe mund te pergjigjeni ketu.

Fragmente (kode bazike) nga projekti java

Po publikojm disa nga source kodet e projektit java (ende ne perpunim), keto jane ushtrime elementare keshtu qe , eshte pershkruar ne fillim komentimi i ushtrimit dhe kodi nuk eshte shume i komentuar (nuk ka ndonje nevoje) gjithsesi ne disa ushtrime eshte perdorur logjika “me pjeseza te vogla kodi behen programe te medha” keshtu qe ky kod nuk lejohet ABSOLUTISHT per asnje-lloj aktiviteti fitimprures apo per shitje te tij.
Keto mund te jene shembuj shume te mire studimi :)
Mund te shkarkoni :
SHKARKO

Perfundoi Niveli 1 tek projekti Mips Assembly

Sot perfundoi dhe niveli i pare tek projekti online open-source Mips Assembly.
Ne te jane pasqyruar nje pjese e mire instruksionesh assembly MIPS dhe gjate leximit te kodit do te hasni:

  • Komentim te ‘egzagjeruar’ do te thoja, por kjo vetem per te sqaruar mire kodin
  • 2 Stile kodimi, i pari me pseudinstruksione dhe me regjistrat te emertuar “user friendly” $s0, $t0 etj dhe ate te Hard Core Assembly Programmer me instruksione Assembly puro duke ju drejtuar dhe regjistrave me $8, $9, $12 e keshtu me rradhe.
  • Origjinalitetin shqiptar, pasi kodet nuk jane kopiuar ne ndonje vend pasi edhe nese kerkoni ne ç’faredo lloj GJUHE te botes qofte anglisht, frengjisht, italisht, kinezçe, arabisht nuk do gjeni shembuj te tille pasi kam kerkuar personalisht per diçka te tille dhe nuk e kam gjetur xD.

PS.
Universitet ne shqiperi (ashtu si ketu ku jam une) nuk eshte se zgjerohen shume per ta ber nxenesin nje programator assembly porse dihet qe te dish te programosh ne gjuhe assembly kupton ne teresi sistemin , programon duke synuar performancat me te larta, dhe kjo çon ne perpunimin e algoritmeve thuajse perfekt dhe ndonjehere programatori assembly garon me vet kompilatorin.
Nuk me mbetet vetem te them i gezofshi, jane falas dhe open-source, mund te modifikohen porse kujtohuni qe ti ridrejtoni dhe studentet e tjere ketu. (kjo per te miren e tyre se mua pak me intereson xD , eci me parullen “don’t shave it xD :D:D” ).

http://albanianwizard.org/mips_assembly_source_code_examples/fillestar/