Te gabosh qellimisht eshte nje metodik programimi?

INTRO

Te gjith programatoret jane koshient se gabimet jane njerezore dhe jane normale edhe ne programim..
Dhe normalisht qe nuk besoj se ka programator qe nuk ka gabuar asnjehere, (perveç atyre qe thone jam programator dhe ne realitet nuk kane programuar ndonjehere) keshtu qe gabimet jane ato qe nganjehere na gjejn te papergatitur dhe nuk na lejojn “qe te ngrejme koken” ne disa raste.

Duke u afruar me problemin..

Me ato qe lexuam me siper arrisim ne perfundimin qe te gabosh eshte diçka e pashmangshme, sidomos ne programim..
Por ne fund te fundit a na e pranon njeri nje program qe nuk punon?
Kurrsesi jo, gjithsecili paguan vetem per programe te cilat perveç se jane funksionale jane edhe te testuara ne kushte stresuese, kane pasur nje projekt te sukseshem dhe nje faktor tjeter i rendesishem eshte edhe siguria e nje programi, gjithsesi mos te largohemi shume nga tema.
Pra kemi 2 gjera te thjeshta:
a) Na duhet nje program i mire , i leht dhe funksional
b) Ne nuk mund te programojm pa bere gabime (eshte diçka normale)
Atehere, si i behet tha?

Zgjidhja

Kur shohim nje gabim ai ndodh gjate proçesit te kompilimit (nese nuk perdorim eclipse dhe e shohim pa e kompiluar)
Dhe kemi 2 raste.
Ne rastin e pare kemi nje programator qe shikon nje gabim per here te pare ne jeten e vet dhe nuk e ka idene se ku mund te jete ne gjith ate kod qe ka shkruajtur, dhe se ç’fare mund te kete harruar?
Ne rastin e dyte kemi nje programator i cili e njeh gabimin , pra eshte familjarizuar me te pasi e ka hasur dhe here te tjera keshtu qe e gjen dhe e rregullon shpejt pjesen e kodit “te semure”.
Nje metod shume e mire per te perfeksionuar tekniken tone te programimit eshte te gabojm qellimisht gjate programimit per tu familjarziuar me gabimet qe mund te ndodhin gjate ketij proçesi.
Tani po vazhdojm me disa gabime tipike :)

Syntax error, insert ";" to complete BlockStatements

Ky eshte rasti tipik ku ne kemi harruar “;” pra gjate shkrimit te kodit psh:
System.out.printf(“%s\n”,” ça paskam harru”)
Kemi harruar te mbyllim
System.out.printf(“%s\n”,” ça paskam harru”);
Shohim nje gabim tjeter te zakonshem..

Syntax error on token ")", { expected after this token

Ky eshte rasti tipik kur kemi harruar { } Pra te hapim apo te mbyllim klasen dhe po te shohim vet kompilatori na sugjeron gabimin.
Ose kemi ngaterruar klasen me egzekutimin e programit,
Pra ne fjale te tjera ka shume lloje gabimesh qe mund te behen gjate programimit e nje programi por nese ne i bejm disa ne fillim me qellim dhe e dime vet se ç’fare ndryshuam ne nje te ardhme kur te shohim mesazhin e kompilatorit do e kuptojm menjehere se ku kemi gabuar dhe do te shkojm te ndyrshojm kodin tone apo edhe algoritmat.