Programe per monitormin e networkut | Enterprise dhe Corporate

Te gjithe ata qe kane punuar ne nje enterprise e kane shume te qart qe monitorimi i networkut eshte nje faktor shume i rendesishem i mbarvajtjeve te punes si ne aspektin e siguris ashtu edhe ne ate minimal pra ne funksionimin korrekt te komponenteve te ndryshme te networkut duke filluar qe nga routerat, serverat, apo edhe thjesht ndarjet e networkut ne rrjete lan, wireless, network virtual, etj.
Monitorimi i tij eshte shume i rendesishem edhe pse menjehere lokalizon komponentin me difekt (server, firewall, aplikacion qe ka ndaluar punimin nderkohe qe duhet te punoj, user qe po hyn diku ku sduhet, platform down, sherbime etj)  dhe ne jemi te gjendje qe te veprojm ne kohen e duhur.
Kjo ne saje te programeve, sistemeve operative apo komponenteve hardware.
Keto software na lejojn per te pare duke filluar qe nga hostet online ne network,temperaturen e proçesorit, ping-e te ndryshme ICMP (per te pare nese hostet jane online apo jo) e deri tek monitorimi i paketave dhe zberthimi i tyre, monitorimi i firewalleve, sistemeve IDS\NIDS, monitorimi i portave te nje routeri te caktuar, bandwith, hapesira e lire, perdoruesit e lidhur, si ne pc-t ashtu edhe te loguar neper sherbimet e ndryshme[do te thote edhe monitorimi i sherbimeve normal]..etj etj etj.
Po listoj disa programe\komponent te specializuar per kete pune.
Po e fillojm me HP OpenView , nje produkt i (Hewlett Packard) per monitorimin e nyjeve te networkut.
Eshte shume i mire, e kam perdorur personalisht dhe e rekomandoj.Integrohet shume mire me routerat Cisco.
Rekomandohet veçanerisht per monitorimin e routerave, switch-eve etj.
Vazhdojm me nje open source aplikacion server qe quhet Zenoss dhe ketu po e shohim pak nen kenveshtrimin e nje korporate, pra kemi kaluar ne nje aplikacion akoma me te specializuar i cili eshte ne gjendje te monitoroj sisteme te tera.
Eshte i shkruajtur ne python dhe eshte open-source, panvaresisht se eshte komerçal.
Eshte ne gjendje te monitoroj:
Sisteme operative,
Paisje networku,
Databaza,
Servera,
Shume protokolle dhe monitoron edhe vet sistemet e monitorimit.
ZenOss
Do te thoja, vertet nje kryeveper
Kalojm tek Nagios 😀
Eshte kjo fytyr 😀 sepse eshte i preferuari im, e pabesueshme por eshte pa pages.
Eshte shume i realizuar dhe ketu mund te shohim disa screenshots.
Nagios
Eshte i specializuar sidomos ne monitorimin e serverave.
Monitoron serverat, duke i ndare psh ne antiviruse, web servera, dhe sistemet operative qe kane instaluar.
Monitoron firewalle dhe routera, sherbime dhe deri tek aplikacionet.
Vertet shume i mire dhe akoma çuditem si shpjegohet qe eshte free.
Ka nje pafundesi pluginesh dhe eshte kompatibel me te gjitha sistemet operative ne pergjithesi :)
Po vazhdoj me nVision i Axence edhe ky nje program shume i mire monitorimi.
Nuk e kam provuar por kam degjuar te flitet mire per te edhe per monitroimin e userave gje qe mungon tek ata qe kam permendur me siper.
Per informacione me te detajuara mund te vizitoni faqen
nVision
Nomralisht qe ka shume programe te mira, mos hezitoni te na sugjeroni projekte te tjera qe sherbejn per kete pune.